Συνολικές προβολές σελίδας

Aρχαία ΄Γ Γυμνασίου-Ενότητα 8-Ερωτήσεις,Απαντήσεις



Ενότητα 8η

Ένα παράδειγμα σεβασμού προς τους γονείς



Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

 1. Ποιο περιστατικό διηγείται ο Λυκούργος, για να καταδείξει ότι οι θεοί τιμούν τον σεβασμό προς τους γονείς;  


Οι θεοί τιμούν το σεβασμό προς τους γονείς. Ο ρήτορας αναφέρει ένα περιστατικό που συνέβη σε μια πόλη κοντά στο ηφαίστειο της Αίτνας. Οι κάτοικοι της πόλης όταν είδαν ότι το ηφαίστειο έβγαζε λάβα μπροστά στον κίνδυνο να παγιδευτούν και να καούν ζωντανοί έτρεξαν να σωθούν εγκαταλείποντας τα πάντα. Όμως ένας νέος βλέποντας ότι ο πατέρας του δεν μπορούσε να μετακινηθεί λόγω της ηλικίας του, με αυτοθυσία τον σήκωσε στους ώμους για να τον μεταφέρει αλλά από το βάρος παγιδεύτηκε και ο ίδιος. Τότε επειδή οι θεοί θαύμασαν το μεγαλείο της πράξης του νέου έσωσαν τους δυο ανθρώπους. Η λάβα έκανε κύκλο γύρω από τα δυο εκείνα άτομα και τα άφησε ανέγγιχτα, ενώ όλους τους κατοίκους τους πρόλαβε και τους έκαψε. Ο τόπος εκείνος ονομάστηκε τόπος των ευσεβών για να θυμούνται οι μεταγενέστεροι ότι ο θεός ανταμείβει το σεβασμό προς τους γονείς.


2. Γνωρίζετε άλλα παραδείγματα σεβασμού προς τους γονείς και, γενικότερα, προς τους μεγαλύτερους από τη μυθολογία ή την Ιστορία;

 Όταν οι Αχαιοί πολιόρκησαν την Τροία, ο Αινείας έφυγε από την πόλη μεταφέροντας στους ώμους του τον ηλικιωμένο πατέρα του. Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ότι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα κ.λπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα πατέρα του και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ότι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. 


 3. Ενισχύουν, κατά τη γνώμη σας, οι σύγχρονες κοινωνίες τον σεβασμό προς τους γονείς και τους μεγαλύτερους και βοηθούν τα μέλη τους που αντιμετωπίζουν προσωρινά ή μονιμότερα προβλήματα; Να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα. 

Σήμερα ο θεσμός της οικογένειας έχει χαλαρώσει. Η πολλή ανεξαρτητοποίηση και αυτονομία δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις γονέων και παιδιών. Οι πολλοί οίκοι ευγηρίας στους οποίους εγκαταλείπονται οι ηλικιωμένοι γονείς επειδή τα παιδιά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τους περιποιηθούν, αποδεικνύουν πως οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν χάσει πολλές από τις παλιές αξίες τους. Γενικά η ελληνική κοινωνία καλλιεργεί ακόμα την αμοιβαία αγάπη. Αυτό δε σημαίνει πως το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας δεν έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν. Οι άνθρωποι αποξενώνονται. Όμως μια κοινωνία πρέπει να φροντίζει
να διατηρεί τις ηθικές αξίες, τις παραδόσεις και την ευαισθησία για τον συνάνθρωπο.




Γαρεφαλάκη Έφη 
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος
Master στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση 
Φιλολογικά μαθήματα (Ηράκλειο - Γάζι - Αμμουδάρα) 
Τηλ. +30 694.956.3452