Συνολικές προβολές σελίδας

Παιδεία ή ισοπέδωση;



Τα τελευταία χρόνια η Παιδεία ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνίας δέχεται  μια διαρκή και χωρίς τέλος “επίθεση” από τους κυβερνόντες των εκάστοτε κυβερνήσεων, με προτάσεις και αλλαγές οι οποίες όχι μόνο δεν οδηγούν στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά δυσχεραίνουν όλο και  περισσότερο την πορεία του οδηγώντας στην υποβάθμιση της Παιδείας. 

Μια υποβάθμιση που φαίνεται να έχει στο “στόχαστρο” και να πλήττει την  ελληνική γλώσσα, την πολιτισμική παράδοση του λαού μας αλλά και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της Παιδείας, με μια πορεία που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στον κατακερματισμό της. Σαν εκπαιδευτικός προβληματιζόμενη για αυτή την υποβάθμιση, πιστεύω ότι αν όλες αυτές οι προτάσεις για την φαινομενική    αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος διατυπώνονταν από εκπαιδευτικούς χωρίς πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, μέσα από ένα υγιή και εποικοδομητικό διάλογο θα υπήρχε ένα θετικό αποτέλεσμα.

            Πρόταση μου, θα  ήταν ο διαχωρισμός των μαθητών από την ΄β  τάξη του γυμνασίου σε τμήματα, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεων τους. Ο διαχωρισμός αυτός θα μπορούσε να γίνει  μέσα από την αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών και με βάση την βαθμολογία τους, θα ήταν εφικτό να κατανεμηθούν σε τμήματα  μέτριων και καλών μαθητών. Έτσι με μια τέτοια κατανομή των μαθητών, οι καθηγητές  θα μπορούσαν να δουλέψουν ουσιαστικά και πιο αποδοτικά,καθώς θα έδιναν περισσότερο βάρος στους “αδύναμους” μαθητές, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες τους και προσπαθώντας  να τους δώσουν τα κίνητρα  και την  ώθηση για βελτίωση και αγάπη για την γνώση. Παράλληλα στο τμήμα των “δυνατών” μαθητών  o εκπαιδευτικός θα μπορεί να εμβαθύνει τις γνώσεις τους και να τους δώσει τα  εφόδια να ξεπεράσουν τις δυνατότητες τους.

            Συνοψίζοντας, οι αλλαγές στην Παιδεία χρειάζονται σκεπτόμενες, ουσιαστικές και πρακτικές προτάσεις, οι οποίες θα είναι καίριες, καθοριστικές στο δύσκολο έργο των καθηγητών, και θα συμβάλουν στη μόρφωση και στην αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου των μαθητών.

Γαρεφαλάκη Έφη 
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος
Master στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση 
Φιλολογικά μαθήματα (Ηράκλειο - Γάζι - Αμμουδάρα) 
Τηλ. +30 694.956.3452



Άρθρα δημοσιευμένα από την φιλόλογο σας